Ritkán járok főzni a konyhában, szokták mondani, de ha én bemegyek főzni, akkor alkotok. A minap készítettem el az egyik kedvenc tésztás receptemet és úgy gondoltam megosztom veletek.
Előnyei között szerepel, hogy kiadós, egyszerű, és bár némi előkészületet igényel pikk-pakk meg van. Mielőtt nekikezdünk a nagy projektnek, előtte leszögezném, hogy ez egy nagyon alap recept, kvázi tessék kreatív lenni, és mindent beletenni amit úgy véltek, hogy jó lehet benne.
Amiért a boltba kell menni:
1. Zöldségek. Én cukkinit, és padlizsánt használok, de a spenót, és a gomba is tökéletes még hozzájuk.
2. Olaj
3. Hámozott paradicsomkonzerv. 1-2 db.
4. Ricotta 1 db.
5. Lasagne tésztalap.
6. Sajt
Mielőtt bárki megrémülne a tésztalapok, és a ricotta úrias mivolta miatt, leszögezem, hogy ár és érték arányban igencsak kifizetődő. Egy doboz lasagne lap nekem három négyszeri alaklomra is elég, és hát valljuk be nem mindennap csinál meg az ember egy tepsi lasgnát, ugye? A ricottáról pedig csak annyit, hogy nem egy horribilis összegű sajt. Én a Interspárban veszem a szarvasi ricottát a tejtermékek mellett lehet kapni. (Apró tipp, de fontos, órákig ellehet keresgélni, ha nem tudjuk hová is tették).
Nos: először is egy egy darabot veszel a padlizsánból és a cukkiniből is, de azok méretesek legyenek, vagy két kisebb. Megmosod, majd felkarikázod őket, lehetőleg egyforma vastagságúak legyenek. Olajon, részletekben megpirítod a szeleteket. A gombát, és egyéb zöldségeket, amiket még beletennél, azokat is pirítsd meg. Nem kell nekik sok idő. 1-2 perc, amíg kicsit barnák nem lesznek, vagy még az sem :) A lényeg, hogy hőkezelve legyenek. A cukkinivel nem feltétlenül fontos részleteket alkalmazni,jó az egyben is. Kiszedegetjük őket, egy tálba, majd előkapsz egy nagyobb keverő edényt. Beleöntöd a hámozott paradicsomkonzerveket,és villával összetöröd őket, majd hozzá adjuk a ricottát. Ha nem fűszerezed be a szószt, az se baj úgy is nagyon fonom. De, aki hozzá van szokva hogy, ha paradicsom akkor oregánó és bazsalikom, akkor hajrá hajrá, egy-egy kiskanálnyival mehet bele. Aki pedig csípősen szereti egy kis chili és bors pikánsabbá teszi az ízeket.
Na ezután már csak a tésztalapok jönnek, feltéped a doboz tetejét, és csak úgy á lá natur, lerakod a lapokat egy sütőtepsibe,majd a szósz háromnegyedét rázúdítod. (ha a szószt sűrűnek véled lazítsd egy kis vízzel, fél pohárnyi bőven sok.) Majd erre a padlizsán szeleteket, majd megint a lapok, majd megint a szósz, és a cukkini karikákat, és végül a borító lapokat. Az egészre ráöntöd a maradék szószt! Nagyon fontos, hogy a szósz minden rétegen elég legyen, mert ebben fog megfőni a tészta! A tetejére reszelj sajtot bőven.Parmezán, vagy füstölt, trapista........
190° fokos sütőbe told be az egész mennyországot, és süsd 40 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése